Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Kawa rozpuszczalna to napój wywołujący wiele skrajnych emocji (https://www.bee.pl/9526-kawa-rozpuszczalna). Jedni ją kochają, inni zaś nienawidzą. Ze względu na niewątpliwą zaletę, jaką jest prostota jej zaparzenia, niektórzy są w stanie znieść nawet to, że w wielu przypadkach nie należy ona do najsmaczniejszych napojów.

Początki kawy rozpuszczalnej na świecie

Kawa rozpuszczalna pojawiła się końcem XIX wieku, ale nie do końca wiadomo, kto był jej pomysłodawcą. Pewne jest natomiast to, że w 1930 roku nadmiar kawy na rynkach sprawił, że Brazylijczycy zaczęli szukać sposobu na prostsze jej przechowywanie. I tak właśnie narodziła się znana nam obecnie marka Nescafe oraz jej pierwsze produkty. Kawa rozpuszczalna przyjęła się bardzo szybko, głównie ze względu na to, że łatwo było ją przechowywać i przygotować. Szacuje się, że w latach 70. XX wieku kawa rozpuszczalna stanowiła aż 30% produkcji w Stanach Zjednoczonych. Obecnie jej spożycie to około 50% ogólnego spożycia kawy.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna występuje w trzech odmianach. Różnice pomiędzy nimi zależą od sposobu obróbki. Ziarna kawy muszą zostać upalone, zmielone i zaparzone. Parzenie odbywa się w ogromnych ekstraktorach, sięgających nawet kilkunastu metrach. Kawa parzona jest w wielu etapach, w wodzie o temperaturze od 60 do 180 stopni, a także pod wysokim ciśnieniem, by nie doszło do wrzenia. Powstający w ten sposób ekstrakt kawowy jest zazwyczaj zagęszczany i klarowany, a następnie suszony lub liofilizowany.

Kawa rozpuszczalna a zdrowie

Kawa rozpuszczalna ma wielu zwolenników, ale czy na pewno jest ona dobra dla naszego zdrowia? Mamy dobre wiadomości. Ze względu na to, że jest to po prostu ekstrakt z kawy, jej wpływ na zdrowie jest bardzo podobny do tego znanego nam z kawy parzonej. Poziom antyutleniaczy jest na podobnym poziomie, jak w przypadku zwykłej świeżej kawy, a ich zawartość jest tak duża, że dla wielu osób stanowi główne ich źródło w diecie. Kawa rozpuszczalna zawiera także mniej cholesterolu.

Zazwyczaj jednak kawa rozpuszczalna posiada mniejszą zawartość kofeiny i obniża przyswajanie żelaza. Znajduje się w niej także dużo więcej trującego akrylamidu, związku, który wytwarza się pod wpływem obróbki w wysokiej temperaturze.

Kupując kawę rozpuszczalną, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na to, co zapisano na opakowaniu. W wielu przypadkach mamy bowiem do czynienia nie z czystym ekstraktem kawy, a z mieszankami zawierającymi mnóstwo cukru, syropu glukozowego czy utwardzonego tłuszczu roślinnego. Warto zadbać o to, by kawa rozpuszczalna, którą pijemy była jak najlepszej jakości i nie zawierała niepotrzebnych dodatków i wzmacniaczy smaku.

Coffee obraz autorstwa freepik - www.freepik.com
Share